Fira de Novembre · Vilanova i la Geltrú | Carnavals convidats
16098
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16098,do-etfw,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-16.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
_Antiga_01
_Antiga_02
_Fulles_blau
_Antiga_04
_Antiga_05
_Fulles_groc
_Antiga_06
_Antiga_07
_Fulles_rosa
_Antiga_08
_Antiga_03

Les Festes de l’Ós del Vallespir (Catalunya Nord)

Prats de Molló
Sant Llorenç de Cerdans
Arles de Tec

 

Una creença popular associada al 2 de febrer els óssos del Pirineu es comencen a despertar de la seva hibernació. aquest dia l’ós es desperta i surt de la cova i en funció del temps que faci a fora, es despertarà del tot o bé tornarà a dormir, en una metàfora del que succeeix a nivell meteorològic.
Aquesta creença ha generat en moltes poblacions catalanes una manifestació festiva anomenada Festa de l’Ós, Ball de l’Ós, Cacera de l’Ós o Ball de l’Óssa en què un grup de personatges simulen empaitar, capturar, i finalment “afaitar” un ós que entra al poble i fa tot tipus de malifetes. Aquesta manifestació festiva és ben viva en diferents municipis dels Pirineus, Andorra i la Catalunya Nord.
 

Prats de Molló
Tres feréstecs homes-óssos baixen de les muntanyes després d’un llarg temps d’hibernació. Tenen gana i, també, gana sexual. La tradicional festa de l’ós, que es perd en el record dels temps, té lloc cada diumenge de Carnaval a Prats de Molló per celebrar el despertar de la primavera.
 

Sant Llorenç de Cerdans
Cada any en ple hivern, Sant Llorenç de Cerdans reviu el Ball de l’Ós, una tumultuosa i desordenada manifestació festiva amb un marcat caràcter sexual que simula la Cacera de l’Ós i que s’ha convertit en una de les més multitudinàries i populars d’entre les que tenen lloc per Carnaval.
 

Arles de Tec
Una esbojarrada escenificació carnavalesca que té lloc cada any pels carrers i places d’aquesta població nordcatalana. Els seus protagonistes són un grup de caçadors que, encapçalats pel Menador i la seva dona Roseta, i amb l’ajuda de les “tortugues” i les “botes”, persegueixen i finalment capturen un ós salvatge i espantós que assetja el poble.

colabora-faclogo_salo_carnaval_p